Thursday, July 10, 2008

RM800 For Four!

Menteri Penerangan menyebut pada lawatan beliau ke Vanuezuela, beliau mendapati harga makanan untuk 4 orang di sana adalah RM800... Wah.... Kalau makan hotel 5 bintang mungkin justified to pay rm800. Tapi kalau normal diners je? Boleh muntah kalau hari-hari nak bayar that price. According to a source, inflation rate kat sana is between 20 - 30%. According to source juga, Venuezuela merupakan sebuah negara pengeluar minyak yang terkemuka iaitu sebanyak 2.4 juta tong setahun.

Disebabkan kerajaan Venuezuela mahu menjadi kerajaan populist, mereka telah meletakkan harga minyak hanya 30sen/liter. Tindakkan ini telah menyebabkan mereka gagal mengawal harga barang lain dan seterusnya menyebabkan kadar inflasi menjadi tinggi.Kalau harga minyak murah, tapi harga makanan melambung-lambung, takde makne juga. Minyak bukan boleh makan pon. Ia hanya penting sebagai punca tenaga. Pada saya kena balanced la. Boleh isi minyak dan beli benda lain dengan harga yang sepatutnya. Maka dengan itu, kita boleh lihat, tidak semestinya dengan harga minyak rendah, harga barangan lain juga rendah.

Mungkin kerajaan kita lebih rela menjadi tidak popular berbanding melihat rakyat menderita dengan kadar inflasi yang melampau. Mungkin sekarang rakyat tidak faham, tapi sedikit masa lagi rakyat pasti mengerti. Dan dari apa yang saya lihat, rakyat sudah mula menerima kenaikkan harga minyak. Saya juga berharap, kerajaan akan terus memastikan harga barangan lain terkawal agar semua boleh menikmati hidup di Malaysia ini. Semoga di Malaysia tidak akan ada yang perlu bayar RM200 untuk makan tengah hari di gerai......

No comments:

Post a Comment