Thursday, June 23, 2011

What if they get what they want.....


Friends, I'm just sharing something that scares the hell out of me...
Ini adalah senarai tuntutan IFC yang di sokong oleh Ambiga....

i. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
Say they approved this, what would you do, bila anak kita, yang dilahirkan oleh  ibu bapa Islam, dibesarkan sebagai seorang Islam, tetapi bila berumur 18 tahun nak jadi bukan Islam? parents will have no say at all!
ii. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
Macam mana nak protect saudara baru macam ni?
iii. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.
iv. Tidak perlu dicatatkan didalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.
To me tak pernah ada masalah pon ada tulis Islam kat ic tu... Kalau ada yang rasa bermasalah, tolong share ngan saya kenapa ye supaya kita nampak apa masalah sebenar. :-)
v. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
kalau betul, anak-anak jadi apa? Generasi kan datang jadi generasi macam mana pulak?
vi. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
Sapa pula yang dapat anak2 mereka? Kalau bawah umur lagi anak-anak mereka macam mana? Tak ke bakal menimbulkan kekecohan yang lebih teruk? Dengan undang-undang sedia ada pon susah nak selesaikan isu sebegini....
vii. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
Tang harta nak pulak? So down to dollar and cent gak kan...
viii. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
Hmmmm.... Lepas tu Kerajaan dituduh tidak mendokong Islam sepenuhnya....
ix. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
Apa pendapat yang lebih arif? Lepas ni ayat suci Islam, hanya sekadar bahasa? Nauzubillah....
x. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
Sekarang tak benarkan pon, kerajaan dah dituduh membenarkan murtad. kalau dibenarkan, tak tahu la apa nak jadi.
xi. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.
Kalau betul cara, tak mustahil boleh dijalankan. Tapi, kalau macam tu, tak bayah la sekolah Cina dan India, school system semua samakan je la...
xii. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
Pulak dah... Depa juga yang nak lebih. Sedih mengenangkan ada juga umat Islam yang sokong tuntutan ini.
xiii. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
Lagi sekali.... Duit juga yang mereka nak... Bayar zakat, bukat kecualikan terus, still kena cukai pendapatan juga. 
xiv. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
Setakat di sekolah disuruh pelajar bertudung, tak mengganggu pun. Sama seperti pelajar sesetengah sekolah Cina yang tidak membenarkan pelajar perempuan berambut panjang dan lelaki pula perlu hampir botak... Sebarang arahan pakaian uniform sekolah, sekadar melatih pelajar untuk berdisiplin dalam pemakaian. Di luar sekolah, mereka bebas memakai apa sahaja. 
Ps/– Orang Melayu perlu sedar tentang ini.Banyak cara menolak Islam sekaligus, menindas Melayu dijalankan secara halus. Buka hati dan minda sebelum sokong sesiapa. Akal dikurniakan untuk berfikir...

Correct me if I'm wrong. I'm just sharing some of my thoughts and oppinions...

Monday, June 20, 2011

Hmmmm.... What say you...

Ok... This thing is really starting to bug me.

This lady is the Chairman of BERSIH 2.0. Let us see who she is, n think for ourself the stories behind it... Hmmmm....

Nama : Ambiga Sreenevasan
1. Agama Hindu
2. Anti Islam
3. Penyokong Murtad

- Kerja jahat beliau
1. Menjadi peguam bela kes Lina Joy seorg wanita islam yg murtad
2. Menganjurkan forum pertikaikan kuasa mahkamah syariah melibatkan kemasukan org bukan islam masuk islam.
3. Pendokong dan Penggerak IFC (Inter Faith Comission/Suruhanjaya Antara agama) yg pernah mengatakan bhw perceraian dlm islam adalah zalim dan juga menyokong pluralisme agama.
4. Menawarkan khidmat guaman percuma kpd umat islam yg nak murtad skrnya dibawa ke mahkamah persekutuan.
5. Penyokong kuat kepada seorang wanita India yang nak mohon jadi peguam syarie dan nasib baik permohonan ditolak.



So... What say you?


P/S: credit to the person that SMS me this information. Thank you.

Kalau dah kata haram....

Aduaiii... Apasal la tak abis-abis pasal perhimpunan haram. Nama pon haram, dok kalut nak buat buat apa? Sat lagi kalut satu KL. tak serik ke dengan perhimpunan lepas-lepas? Seronok ke kecoh-kecoh tengah pekan tu. Depa tak tau ka, dengan buat semua kerja tak berfaedah tu, berapa ramai orang yang tak berkenaan terkena tempias kesusahan.
sat lagi, bila polis tak mau bagi permit, depa kata polis barua kerajaan, bila bagi permit, polis buat kawalan, depa kata polis menyusahkan. Suruh buat kat stadium, depa kata "tak dak ummpphhh". Haish... Betoi ke dak mission depa ni?

Sunday, June 19, 2011

Testing1,2,3...

Hmmm.... Been a while since I post anything here... Be back soon!

Friday, April 8, 2011

Her Story ~ Kids say the darnest things...

Last night, as we were walking towards Tisya's reading class, tru all the shops and peoples...


Tisya : (mumbling...) Cheap perfume!
Mommy : what did you say kakak?
Tisya : Nothing!
Mommy : No, but I heard you say something?
Tisya : Nothing la mommy...
Mommy : You better tell me... I heard you say something?
Tisya : hehehe.... Cheap perfume..
Mommy : Why you say that?
Tisya : I smell something bad, and I say cheap perfume la...
Mommy : Who teach you to say that?
Tisya : Barbie Fairytale... The bad girl use cheap perfume to make the fairy work. The fairy sad oh no... cheap perfume... so I know la cheap perfume smell bad... Mommy : jaw dropped... enough said...

LOL... Luckly whoever that smell bad tu tak dengar apa yang Tisya cakap. If not, tak ke 'sentap hati mak nak' that fellow kan... But memang as we were wakling, I pon terbau someone pakai cheap perfume, tapi diam je la kan... Biar la dia nak pakai apa pun kan... Aduai.... Tisya, Tisya.... My Little Fashionista!